در مورد فرآیند تصمیمگیری و قضاوت بیشتر بدانیم
فرآیند تصمیمگیری و قضاوت از موضوعات مهم و کاربردی روانشناسی شناختی است. واژه تصمیمگیری و قضاوت برای همه ما شناخته شده است. هر کدام از ما به محض شنیدن واژه قضاوت به یاد دادگاه و قاضی میافتیم و هیچ شکی در اهمیت موضوع قضاوت نداریم.
فرآیند تصمیم گیری
تصمیمگیری نقش گستردهای در زندگی آدمی دارد. مبنای بسیاری از تصمیمات ما رفتار خود ماست. بنابراین لازم است که هر کسی مهارتهای تصمیمگیری را برای رویارویی با مسائل مختلف در جهان امروز بداند. بر اساس نظریات اسکات و بروس، سبک تصمیمگیری افراد بیانگر الگوی عادتی است که آنها در هنگام تصمیمگیری مورد استفاده قرار میدهند.
افراد از قواعدی در تصمیمگیری و قضاوت استفاده میکنند که با هدفها و عواطف شان هماهنگ باشد؛ بعلاوه، انگیزش و عواطف، نحوه پردازش را نیز تعیین میکنند
منابع انسانی مانند هوش، دانش و قضاوت و همچنین عوامل محیطی مثل فشارهای محیطی بر تصمیمگیری تأثیر میگذارد.
یکی از کارهایی که انسانها راه گریزی از آن ندارند، تصمیم گیری است. ما همواره در حال تصمیم گیری هستیم و خیلی از اوقات هم ناخودآگاه این کار را انجام دهیم.
کتاب بخوانم یا تلویزیون تماشا کنم؟ ناهار بخورم یا نه؟ چایی بخورم یا قهوه؟ امروز کدام عطر را بزنم؟ با مترو بروم یا تاکسی ؟ به درخواست دوستم پاسخ مثبت بدهم یا منفی؟
همه اینها نمونهای از هزاران تصمیم زندگی ما هستند تصمیماتی که به بسیاری از آنها توجه نمیکنیم، خیلی از اوقات از روی عادت اقدام میکنیم و هیچ مشکلی هم برایمان پیش نمیآید.
اما تصمیماتی هم وجود دارند که شاید ساعتها، روزها و یا ماهها وقت برای گرفتن شان صرف کنیم و در نهایت هم بعد از اینکه نتیجه کار را دیدیم از تصمیممان پشیمان شویم و یا برعکس از تصمیمی که گرفتهایم خیلی خوشحال باشیم و به آن افتخار کنیم.
هر کدام از ما سبک و روش خاص خودمان را برای گرفتن تصمیمات حساس و حیاتی زندگیمان داریم. هرکس از افراد مشخصی مشاوره میگیرد و یا منابع کسب اطلاعات خاص خود را دارد.