تربیت جنسی کودک یکی از مهمترین و حساسترین مسائل در حوزههای تربیت است زیرا نقشی مهم در آینده و سعادت کودک دارد. تلویزیون، ماهواره و اینترنت، از ویژگیهای عصری است که در آن زندگی میکنیم و به نظر میرسد باید آگاهی و تربیت جنسی به روش صحیح به فرزندان منتقل کنی
بعضی روش های تربیتی بین فرزند دختر و پسر مشترک است. اما در بعضی موارد هم باید شیوه های جداگانه ای برای تربیت این دو جنس در نظر گرفت.
مفهوم هویت جنسی یکی از ارکان های مهم در تربیت جنسی است.
پذیرش ویژگی های زیستی، شناختی، عاطفی و اجتماعی هر یک از دختر و پسر است که به صورت متفاوت در دو جنس پدیدار می گردد.
آموزش در خصوص تربیت جنسی کودکان در تمام مراحل سنی باید صورت بگیرد و نمی توان این امر را به سن خاصی محدود کرد. از دوران پیش از دبستان، دبستان، دوران بلوغ، جوانی، میانسالی و حتی سالمندی این آموزش ها لازم است. البته شکل آن در هر دوره متفاوت است.
برخی آسیب ها علاوه بر این که جسم کودک را به شدت تهدید می کند، سلامت روان او را هم با مشکلات جبران ناپذیری مواجه خواهد کرد، موضوع آسیب های جنسی از همین دسته است. آثار این زخم های روانی می تواند سال های سال در وجود فردی که مورد سوء استفاده قرار گرفته، باقی بماند. تربیت جنسی شیوه پیشگیرانه ای است که برای ایمن نگه داشتن کودک و اجتناب از مصائب و گرفتاری های بعدی مطرح می شود.
تربیت جنسی از مهمترین و حیاتی ترین مسائل در تربیت کودکان است.
دو موضوع وجود دارد که سبب می شود علاقه کودکان به اطلاعات جنسی زیاد شود، اول دسترسی راحت به اطلاعات از طریق اینترنت، ماهواره، تلفن همراه و … و تبادل آن ها در فضاهای مشترک کودکی مانند مدارس و مهد کودک ها و دوم، پنهان کاری والدین است. بنابراین چون کودکان فهم هوشمندانه ای از این موضوع ندارند؛ بی جواب ماندن سوال های اولیه عاملی برای کنجکاوی بیشتر می شود. در نتیجه بهتر است متناسب با سن و سال کودک و آگاهی اش آموزش و اطلاعات در اختیار کودک مان قرار دهیم. نه افراط کنید نه تفریط.
همیشه پاسخ به پرسش های کودک را با طرح پرسش از کودک مدیریت کنید. به اندازه پرسش کودک اطلاعات در اختیار او قرار دهید. سوال او را با سوال جواب دهید تا بتوانید متوجه شوید منبع اطلاعاتی کودک کجاست یا اینکه با مثال او را راهنمایی کنیم: جوجه کباب خوشمزه است ولی کودک چند ماهه قادر به خوردن جوجه کباب نیست چرا؟ چون نه قدرت جویدن داره نه هضم، پس به نوزاد ما آسیب وارد می کنه؛ یه سری اطلاعات و شنیده ها و تصویرها هم، به ذهن تو آسیب میزنه و الان مناسب سن تو نیست. سعی کنید همه آموزش های خود را تا سن راهنمایی معطوف کنید به تولید مثل. البته کاسه ظرفیت کودکان متفاوت است.
در حضور کودک اعضای بدن او را به خودش معرفی کنید.اعضای تناسلی بدن را به عنوان اندام های خصوصی که هیچ فردی حق ندارد ببیند یا لمس کند به کودک معرفی کنید. به کودک خود آموزش دهید اگر فردی خواست قسمت های خصوصی بدنش را لمس یا نگاه کند آن را با شما در میان بگذارد. او را با ذکر مثال متوجه کنید باید از اندام خصوصی خودتون محافظت کنید مثلا فوتبالیست ها هم در زمان ضربه های پنالتی با دست خودشون از اندام خصوصی شون محافظت می کنند.
والدین باید به نوع فیلم هایی که قرار است نگاه کنند نیز توجه کافی داشته باشند زیرا رسانه ها تاثیر مهمی در پرورش کودکان می گذارند.
پدر و مادرها باید فرزندان شان را نوازش کنند تا از این طریق به آنها بفهمانند که دوستشان دارند لمس فرزند مهم تر از محبت های شنیداری و دیداری است. ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که نوازش هیچگاه در نواحی دستگاه تناسلی فرزندان و مناطقی که به عنوان نواحی جنسی به حساب می آید نباشد.
رعایت نکاتی هر چند کوچک در جلوگیری از عواقب نامناسب تحریک جنسی کودکان و بلوغ زودرس آنها، اهمیت به سزایی دارد: اجازه گرفتن کودکان برای ورود به اتاق والدین؛ خودداری از دست زدن به عورت کودک؛ جدا سازی بستر کودکان؛ جلوگیری از بازی های جنسی کودکان؛