در زندگی روزمره، مسئله‌ های متفاوتی وجود دارد. اما موضوع مهم این است که هر فردی چگونه با مسائل مختلف زندگی‌ اش برخورد می‌ کند و چگونه آن‌ ها را حل می‌ کند. چنانچه فردی توانايي و مهارت حل‌ مسئله و مشكلات را نداشته باشد ممكن است به راه‌ حل‌ هاي ناسازگارانه و غير منطقي رو آورد و مسئله را پيچيده‌ تر از آنچه هست، كند. اما باید بدانید که مهارت حل‌ مسئله از مهارت های اکتسابی است.

مراحل اجرای مهارت حل‌ مسئله

 

١-آگاه شدن از مسئله

اولین مرحله از هر نوع حل مسئله‌ ای، آگاه شدن از آن است. این آگاهی ممکن است از درون یا بیرون شخص منشاء بگیرد. در بسیاری از موارد کاری از سمت بیرون (شخصی دیگر) به شخص سپرده شده و در مواردی خود شخص متوجه می‌ شود که با یک مسئله جدید مواجه شده که نیاز به رسیدگی دارد.

یافتن آگاهی معمولاً اتفاق می‌ افتد اما مهم‌ ترین موضوع در آغاز روند حل مسئله، سطح آگاهی فرد است.

٢-داشتن نگرش مثبت نسبت به مشکل

برخی افراد وقتی با یک مسئله رو به رو می شوند آن را یک معضل غیر قابل حل می بینند. چنین رویکردی، نخستین مانع برسر راه حل مسئله است. زیرا وقتی فرد مسئله یا مشکلی را غیر قابل حل ببیند انگیزه لازم برای مقابله موثر با آن را از دست می دهد.

٣-روش حل مسئله

باید مسئله را به ‌صورت کامل و مشخص برای خود تعیین کنیم. قدم بعدی اولویت بندی مشکلات از حیث اهمیت مسائل است.

٤-تمرکز بر راه‌حل

هنگامی که فرد به آگاهی کامل از مسئله رسید و اهداف خود را تعیین کرد، وقت آن می‌ رسد که فرد، راه حل‌ های احتمالی و جایگزین را به وجود آورد. این مرحله را می‌توان خلاقانه‌ ترین بخش از پروسه حل مسئله دانست. در این مرحله هر راه حلی که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید. البته باید برخی از راه‌ ها نیز حذف کرد چرا که ممکن است کاربردی نباشند.

٥-ارزیابی و بررسی راه‌ حل‌ها برای انتخاب مناسب‌ترین راه

در این مرحله از حل مسئله پس از تهیه یک لیست از راه حل‌ های انتخاب شده، باید نسبت به ارزیابی آن‌ ها اقدام کنید. در این مرحله لازم است که راه حل‌ ها بررسی و قضاوت شوند و باید دید که آیا به مشکل پاسخ می‌ دهند یا خیر. بسیار مهم است که انگیزه‌ ها و تفکرات شخصی خود را وارد فرآیند ارزیابی نکرده و راه حل‌ ها را فقط به وسیله معیارهایی منصفانه و استاندارد بسنجید.

در این مرحله حتما با فردی امین و متخصص در زمینه مسئله ای که دارید براي انتخاب بهترین راه حل مشورت کنید.

موسسه پژوهشی روانشناختی سروهانا ارائه کننده خدمات مشاوره حضوری و مشاوره آنلاین

٦-اجرا و عملی کردن راه حل

آخرین مرحله حل مسئله پس از انتخاب بهترین راه‌حل با توجه به معیارها، عملی کردن آن است.


 

روانشناسی فردی بررسی تمام ابعاد توانایی و مهارت حل‌ مسئله را در افراد برعهده دارد.

 

مهارت حل‌ مسئله

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!